Tips elak gemuk di hari raya

Bukan Tips Diet Di Hari Raya. Tiada Diet Di Hari Raya. TAPI...


Nak kongsi macam mana tak KEMBANG MEKAR sepanjang 7 Hari Aidilfitri.

1. Air Kosong Wajib. Minum je tak kira masa. Bukan soal kalori je tapi air kosong ni memang automatik rendahkan selera korang yang membuak buak tu. Minum, jangan tunggu.

2. Berpada Bab Biskut Raya. Merasa sudah lah dari satu rumah ke satu rumah. Biskut raya untuk dirasa kesedapan bukan makan habis sebalang. Satu rumah 2-3 biji cukup. Rumah lain cuba jenis lain pula. Dalam 60 kalori sebiji.

3. Lemang Ketupat Rendang Lontong. Semua ni sihat dan seimbang je. Cuma kuantiti yang mainkan peranan. Pagi ketupat & kuah kacang, tengahari lemang & rendang. Malam banyakkan air kosong. Relaks ada 30 hari lagi beb untuk raikan makanan ni semua.

4. Signal Kenyang Selepas 20 Minit. Kalau korang risau susah nak kawal diri sendiri, rasa kenyang akan sampai ke otak dalam masa 20 minit. Makan perlahan. Mesti tak lebih makan.

5. Kill Time Dengan O Kalori. Raya memang seronok berborak dengan saudara mara lama tak jumpa.

Cuma tahun ni korang nak jaga badan sikit, so jika tahun lepas berborak sambil peluk balang biskut raya dan air cordial, tahun ini tukar sikit. Kopi O kosong kaww atau teh O stevia pun sedap jugak sambil berborak mengimbau kenangan zaman remaja.
.
Kongsi 5 tips dulu nak maintain 7 hari raya. Banyak tips lagi mudah dan praktikal akan menyusul nanti. Bukanlah berdiet cuma taknak baju semua sendat mendat baru seminggu raya.

Kalau korang rasa nak follow, cuba lah. Kalau rasa nak belasah makan sakan pun ikut suka. Asalkan bahagia😂.

Mesti ada yang dah pun sampai kampung kan. Siapa buat open house jangan lupa ajak tau 🤣!

Kredit : Shah Fazreen

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Semoga dapat teruskan misi turunkan berat di bulan Syawal ni.

    BalasPadam